This text is replaced by the Flash movie.
ro en
 
 
 
 
Newsletter
 
 
 
 
Publicatii » Brief Analysis » Transninstria
 
Conducerea de la Tiraspol a atentat la simbolurile de stat ale Federatiei Ruse

Angela GRAMADA
1 iunie 2009

Decizia Tiraspolului de a folosi drapelul Federatiei Ruse a socat Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse. Aceasta initiativa a fost calificata drept „fara precedent si incorecta”, scrie in varianta on-line a ziarului Kommersant.
(Jurnal.md, UNIMEDIA, Point News, Korrespondent, Regnum.ru, Kommerasant.ru, Seychas.com.ua)


Inca din luna aprilie conducerea Autoproclamatei Republici Transnistrene si-a manifestat intentia de a prelua drapelul Federatiei Ruse.
Acest simbol de stat, alaturi de rubla ruseasca, introdusa in circuitul economic in anul 2006 in regiune, trebuia sa apropie si mai mult Tiraspolul de Moscova. Din cauza evenimentelor de la Chisinau, care s-au desfasurat in perioada post-electorala, aceasta intentie a fost trecuta cu vederea, desi era evident ca va avea conotatii politice importante pentru regiune. Aceste incercari au inceput sa fie materializate, insa, la 06 mai 2009, cand au inceput discutiile in sedintele plenare ale Parlamentului de la Tiraspol. Agentia de presa Regnum.ru, publica la acea perioada un articol prin care aducea la cunostinta publicului tentativa deputatilor din fractiunea “Obnovlenie” de a aduce modificari “Legii cu privire la simbolurile de stat ale Republicii Moldovenesti Nistrene”.

Tentativele de preluare a simbolurilor de stat ale Rusiei, conform opiniei liderilor de la Tiraspol, sunt logice si au drept scop final integrarea Transnistriei in Federatia Rusa. In acest sens, Speakerul Parlamentului Autoproclamatei Republici Nistrene, Evghenii Sevciuc, care este si liderul fractiuniii “Obnovlenie”, initiatoare a acestui proiect de lege, declara:

“Pentru adoptarea unor unor masuri de acest gen avem argumente economice si istorice. In ceea ce priveste rubla, pentru noi aceasta este convenabila. Iar in ceea ce priveste drapelul, trebuie sa mentionez ca tricolorul rus s-a aflat pe teritoriul Transnistriei mai mult de 125 de ani. Aceste propuneri nu sunt fundamentate in baza unor rationamente desarte. Exista solicitari in acest sens si din partea cetatenilor care locuiesc aici, ei nefiind doar de etnie rusa.” Unul dintre aceste argumente il reprezinta si rezultatul unui referendum organizat la 17 septembrie 2006 in Transnistia, prin care populatia locala isi exprima dorinta in favoarea declararii independentei si a aderarii ulterioare la Federatia Rusa (97% dintre alegatori).

Acelasi Evghenii Sevciuc a mai adaugat in cadrul unei conferinte de presa ca adoptarea in prima lectura a acestui proiect de lege va duce la utilizarea in toate institutiile de stat transnistrene a drapelului alb-albastru-rosu al Federatiei Ruse, alaturi de cel rosu-verde-rosu, utilizat in prezent in raioanele de Est ale Republicii Moldova. Este posibil, insa, ca tricolorul rus sa fie completat cu insemne ale Republicii Transnistrene, daca expertii in heraldica vor accepta propunerile sosite din partea parlamentarilor tiraspoleni, iar ulterior va inlocui definitiv actualul drapel.

In conformitate cu cele relatate de varianta online a ziarului Kommersant, noul drapel national trebuie sa serveasca drept simbol al unitatii poporului multinational transnistrean, dar si sa prezinte legatura istorica a Republicii Moldovenesti Nistrene cu Federatia Rusa.

Reprezentantii institutiilor de stat, abilitate in domeniul politicii externe din Federatia Rusa, s-au aratat uimiti de intentiile oficialilor transnistreni.

“In practica internationala nu s-a mai intamplat asa ceva. Nu cunosc asemenea cazuri, nu exista precedente. Pentru a intelege modul in care trebuie sa reactionam la un asemenea lucru este necesara expertiza juridica,” a declarat adjunctul sefului departamentului de informare si presa al MAE al Federatiei Ruse, Igor Lyakin-Frolov.

Ca raspuns la aceasta declaratie, o sursa din departamentul juridic al aceluiasi Minister al Afacerilor Externe rus (conform Regnum.ru) a subliniat gravitatea subiectului: “Din punct de vedere juridic este dificil sa raspundem. Situatia creata de Republica Moldoveneasca Nistreana este unica. Dupa parerea mea, acest act este ilegal. Partea rusa este in drept sa ceara statelor si, cu atat mai mult, entitatilor statale nerecunoscute sa nu utilizeze simbolurile de stat ale Federatiei Ruse. Cu toate acestea, trebuie sa mentionez ca noi nu am patentat drapelul. Trebuie sa ne gandim… .

Secretarul general al Consiliului de Heraldica, creat pe langa presedintele Federatiei Ruse, Gleb Kalashnikov a mentionat: “Este o decizie mai mult decat ciudata daca a fost gandita ca o actiune prorusa. Este si asa destul de clar tuturor, ca Transnistria este orientata pro Rusia. Nu este rational. Institutiile diplomatice ar trebui sa reactioneze in acest sens.”

Momentul in care autoritatile transnitrene au decis sa preia simbolurile de stat ale Federatiei Ruse coincide cu atacul presedintelui rus, Dmitrii Medvedev, la adresa guvernului Romaniei, pe care o acuza de implicare in organizarea unor lovituri de stat impotriva Republicii Moldova. O lipsa de reactii din partea institutiilor de stat rusesti, dar mai ales din partea presedintiei Federatiei Ruse, ar echivala cu incurajarea autoritatilor transnistrene in demersul lor pentru obtinerea independentei. Discursul nu ar fi nou, dar ar obtine continuitate oficiala.