This text is replaced by the Flash movie.
ro en
 
 
 
 
Newsletter
 
 
 
 
Publicatii » Brief Analysis » SUA-Pakistan
 
Intarirea rolului SUA in Asia de Sud - un instrument pentr asigurarea securitatii in regiune

Mihaela PADUREANU

13 octombrie 2009

Pakistanul, prin Ministrul sau de Externe, Shah Mehmood Qureshi doreste ca SUA sa aiba o viziune pe termen lung nu doar pentru Pakistan si Afghanistan ci si pentru întreaga zona a Asiei de Sud. Desi Pakistanul a realizat progrese în stabilizarea interna si în combatearea terorismului, acesta are în continuare nevoie de sprijinul american. În acest sens guvernul american a acordat Pakistanului un ajutor de 1.5 miliarde de dolari. Pentru americani relatia cu Pakistanul este un parteneriat strategic extins de importanta majora. (CNN, APP, Dawn.com)
 

Principala dimensiune a întâlnirii dintre cei doi oficiali a vizat mentinerea trupelor americane si a interesului acestora nu doar asupra Afghanistanului si Pakistanului ci si asupra întregii regiuni a Asiei de Sud. Desfasurarea cu succes a operatiunii din Valea Swat a avut rolul de a mentine încrederea americanilor în vointa politica  a Pakistanului de a continua sa lupte alaturi de ei. În acelasi timp, a reprezentat justificarea acordarii de SUA a unui ajutor de 1.5 miliarde de dolari- ajutor votat de catre Congres în plina criza economica. Ajutorul urmeaza sa se întinda pe o perioada de cinci ani. Scopul acestuia este de a ajuta la realizarea unor metode si tehnici mai eficiente pentru dezvoltarea tarii si a democratiei. Dezvoltarea si democratizarea devin, în acest caz, modalitati prin care extermismul islamic poate fi controlat si temperat. Provocarile pentru Pakistan provin atât din interiorul statului- prin militantii islamisti, rata ridicata a saraciei, print-un sistem educational incompatibil cu un regim politic democratic si print-o economie afectata de recesiune; cât si din exteriorul statului prin terorism, prin conflictul cu India asupra Kashmirului si prin riscul de a fi izolat de catre comunitatea internationala. Acest risc a crescut datorita legaturii membrilor Al-Quida cu Pakistanul. Din acest motiv a fost necesara demonstrarea angajamentului fata de lupta impotriva terorismului.  


În octombrie 2008, Pakistanul a semnat un Acord Standby cu FMI cauzat în principal de incapacitatea stângerii taxelor. Aceasta incapacitate semnifica un alt indicator al structurii slabe a acestuia.


Pe lânga utilizarea acestui ajutor financiar în  scopuri civile, acesta va putea fi folosit  si pentru marirea numarului de echipamente de care dispune armata pakistaneza. În aceste conditii sprijinirea financiara a armatei este necesara pentru continuarea desfasurarii actiunilor militare cu mijloace eficiente. SUA reprezinta actorul care poate furniza aceste mijloace. Ceea ce doreste sa asigure acest ajutor financiar se refera la dezvoltarea cercetarii în domeniul militar precum si a unor a unor institutii legitime. Acestea urmând la rândul lor sa ofere statului pakistanez întarirea de care are nevoie atât pe plan intern cât si pe plan extern. Continuarea sustinerii americane trebuie însa manevrata cu atentie deoarece pentru extremisti se poate fi folosit ca instrument pentru atragerea de sustinatori. Acceptarea ajutorului american trebuie sa demonstreze ca nu va aduce atingere suveranitatii statului pakistanez. Dezbatearea în Adunarea Nationala a cerintelor pe care le presupune acceptarea acestui ajutor este prima metoda pentru evitarea unei astfel de capcane. Accentuarea rolul unei institutii democratice în relatia dintre cele doua state reprezinta o modalitate prin care se întareste dimensiune democratica a Pakistanului.


Transformarea armatei pakistaneze – transformare ce a început cu operatiunea din Valea Swat este necesara pentru adaptarea la o situatie specifica acestui stat. Aceasta are nevoie sa îsi asigure în primul rând legitimitatea în fata propriilor cetateni.


Problema delicata a Kashmirului va trebui abordata cu o atentie sporita. Pozitia Pakistanul nu este negociabila iar ajutorul american nu trebuie perceput ca având nici cea mai mica influenta asupraacestei pozitii. Pentru SUA pastrarea si intarirea relatiilor cu un aliat în zona Asiei de Sud nu poate fi neglijata. În acelasi timp nici relatia cu India nu poate fi periclitata. Cele doua state asiatice sunt de o importanta uriasa pentru SUA si radicalizarea acestora (în special a Pakistanului) va trebui evitata. Pâna atunci un Pakistan dispus sa coopereze si sa negocieze este de preferat unui Pakistan cu lideri islamisti extremisti.