This text is replaced by the Flash movie.
ro en
 
 
 
 
Newsletter
 
 
 
 
Publicatii » Brief Analysis » Politica Externa - Moldova
 
R. Moldova va fi invitata la Summitul UE pentru Parteneriatul Estic din 7 mai 

Angela GRAMADA

21 aprilie 2009


Republica Moldova va fi invitata la Summitul UE, desi puterea de la Chisinau, asupra careia planeaza suspiciunea ca ar fi responsabila de moartea a trei tineri, îi recompenseaza pe politistii implicati în represiuni. UE a trimis invitatia catre Moldova pentru Summitul pentru Parteneriatul Estic ce va avea loc la Praga pe 7 mai 2009. Invitarea Moldovei alimenteaza activitatea protestatara a activistilor pentru drepturile omului care critica UE ca pune geopolitica înaintea eticii în politica externa noteaza „EUobserver“, care se refera la Vladimir Voronin ca fiind presedintele care „a lasat politia sa-i bata pe protestatarii pasnici“ (UNIMEDIA, Jurnal.md).
 
 

Oficialii de la Bruxelles au decis sa mentina invitatia de participare pentru Republica Moldova la Summit-ul pentru Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, care a fost programat sa aiba loc pe 7 mai 2009. Participarea conducerii de la Chisinau a fost pusa sub semnul întrebarii dupa desfasurarea ultimelor evenimente în capitala Republicii Moldova, imediat dupa alegerile parlamentare. Asupra actualei conduceri înca mai planeaza suspiciuni de grave încalcari ale drepturilor omului, si cu toate acestea Uniunea Europeana si-a mentinut pozitia prin care invitase anterior Republica Moldova sa ia parte la aceasta reuniune. Majoritatea expertilor internationali sunt de parere ca aceasta actiune poate sa fie egala cu recunoasterea tacita a actiunilor împotriva manifestantilor ca fiind legitime. Desi oficialii europeni îsi mentin pozitia initiala si condamna agresiunile fortelor de ordine împotriva manifestantilor pasnici, acestia continua sa dezbata la cel mai înalt nivel problemele cu care se confrunta în aceasta perioada societatea civila din Moldova si coopereaza cu conducerea de la Chisinau.  

Un numar mare de organizatii internationale, abilitate în domeniul apararii si promovarii drepturilor omului, trag semnale de alarma în ceea ce priveste tratamentele inumane aduse manifestantilor pasnici nu doar în perioada protestelor, ci si dupa epuizarea acestora. Reprezentantii presei de la Chisinau sustin ca arestarile au continuat chiar si dupa amnistia generala, anuntata în discursul sau de presedintele în exercitiu, Vladimir Voronin. Exista trei persoane decedate, iar numarul celor disparuti nu s-a micsorat. Organele de politie au sustinut chiar ca imaginile cu persoanele maltratate au fost contrafacute, iar loviturile de pe corpurile arestatilor au fost pictate pentru a impresiona opinia publica internationala. Cu toate acestea raportul de monitorizare al ONU, efectuat de catre un reprezentant oficial al acestei organizatii in Moldova, aduce dovezi clare de încalcare a drepturilor omului. 

În luna ianuarie 2009, presedintele în exercitiu Vladimir Voronin anuntase într-un discurs oficial ca Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, proiect propus de Polonia si Finlanda pentru statele din spatiul ex-sovietic în cadrul Politicii de Buna Vecinatate, contravine intereselor si aspiratiilor de integrare europeana ale Republicii Moldova. Din aceste considerente statul pe care îl reprezinta s-ar putea sa refuze participarea în cadrul unei reuniuni de acest tip. În conformitate cu opinia acestuia, includerea Moldovei în acest cadru de cooperare europeana ar amâna pentru o perioada nelimitata asocierea si mai apoi aderarea Chisinaului la Uniunea Europeana. 

Este interesant cine va reprezenta Republica Moldova la acest for european, în conditiile în care noii membri ai organelor de conducere nu au fost alesi, iar cei care asigura continuitatea guvernarii sunt banuiti, chiar de catre gazdele Summit-ului, de grave încalcari ale prevederilor internationale cu referire la protectia drepturilor omului.