This text is replaced by the Flash movie.
ro en
 
 
 
 
Newsletter
 
 
 
 
Publicatii » Brief Analysis » O Rusie puternică intr-o lume complicată
 

O Rusie puternică într-o lume complicată

 

Angela GRĂMADĂ

 

 

 

Pe 10 ianuarie 2012, candidatul pentru funcția de președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin, și-a prezentat progeamul electoral. Documentul este un prim draft al programului său electoral, după cum este menționat în textul apărut pe pagina persoanală de internet (www.putin2012.ru) a candidatului pentru funcția de șef al statului și a fost aprobat la Congresul al XII-lea al partidului Rusia Unită. El este completat în permanență cu sugestiile făcute de către cetățenii ruși, simpatizanți ai lui Vladimir Putin.

Premierul rus, Vladimir Putin, a anunțat pe 27 noiembrie 2011, în cadrul reuniunii Congresului partidului Rusia Unită, formațiune politică aflată la guvernare, că acceptă propunerea colegilor săi de a-și înainta candidatura pentru funcția de șef al statului. Evenimentul avea loc cu doar o săptămână mai devreme de alegereile parlamentare din Federația Rusă.

 

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă vor avea loc la data de 4 martie 2012.

 

Programul electoral prezentat de actualul premier rus conține direcții de acțiune în toate domeniile vieții sociale, direcții și obiective externe, precum și bilanţuri ale perioadei în care acesta s-a aflat în funcția de șef al statului (între anii 2000 – 2008), dar și în cea de șef al guvernului Federației Ruse.

 

Un program electoral domol. Cauze

 

Alegerile parlamentare din Federația Rusă, organizate pe 4 decembrie 2011, au avut un final mai puțin plăcut pentru actuala conducere de la Kremlin. Nu numai că s-a micșorat numărul de locuri obținute de către membrii partidului Rusia Unită în cadrul Dumei, dar au avut loc și proteste ale opoziției care a scandat de mai multe ori că cere anularea rezultatelor alegerilor, pe motiv că acestea ar fi fost fraudate. În condițiile nou create, campania pentru alegerile prezidențiale a candidatului Vladimir Putin a suferit schimbări considerabile de paradigmă. Conținutul acesteia a fost adaptat noilor împrejurări, astfel încât să nu trezească și mai mult nemulțumirea populației care a ieșit în stradă în toate orașele mari ale țării, cerându-și dreptul la alegeri corecte.

 

Deși, cei doi lideri de la Kremlin au făcut schimb de discursuri, actualul președinte rus preluând partea hard a discursurilor, adică pe cea dură, în care erau condamnate acțiunile și protestele manifestanților, în timp ce Vladimir Putin a acceptat să promoveze un discurs soft, tolerant față de opoziție, liderii celorlalte partide extraparlamentare nu au renunțat la acțiuni și manifestații anti-guvernare. Aceștia continuă să protesteze, iar pe 4 februarie 2012 va fi organizat unul dintre cele mai mari mitinguri, în timpul căruia organizatorii vor cere conducerii de la Moscova să renunțe la acțiunile și metodele autoritare de guvernare și să creeze condiții optime pentru protejarea și asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Schimbul de atitudine nu a contribuit prea mult la îmbunătățirea imaginii premierului rus, care va fi tratat și în continuare ca un creator al unui regim autoritar căruia îi displace opoziția.

 

Devine evident că electoratul rus trece printr-o schimbare majoră de atitudine, de poziție, dar și de structură. Modificarea preferințelor cetățenilor ruși cu drept de vot este iminentă, chiar dacă nu va fi majoră și alegerile din martie 2012 vor avea rezultatul pe care toți îl intuiesc. Candidatul Vladimir Putin are și în continuare cele mai mari șanse să devină președintele Federației Ruse pentru următorii cinci ani, dar efortul pentru obținerea victoriei va fi mai mare. Un discurs moderat, în care Putin își dorește un dialog constructiv cu opoziția ar trebui să diminueze considerabil procesele care au declanșat divizarea societății între pro- și contra-putiniști. Te termen mediu, însă, procesele sociale, caracterizate prin împotriviri stradale, vor schimba structura conducerii de la Kremlin.

 

Nevoile sociale ale cătățenilor ruși, preocupați în ultima perioadă tot mai mult de viața politică, este partea, poate, cea mai importantă a programului electoral. Domeniul social și retorica utilizată de elita politică rusă au permis de foarte multe ori construirea unei punți între politician și cetățean. Aparent preocupat de nevoile sociale, economice și mai puțin politice ale alegătorului său, liderul politic rus i-a alimentat acestuia încrederea folosind imaginea proiectată de trecutul sovietic în care a fi super putere era cel mai important lucru. Tipul de dezvoltare extensiv nu a fost condamnat niciodată. Dimpotrivă, acesta a rămas în mentalitate ca o condiție de bază pentru a fi prezent în procesele de luare a deciziilor la nivel internațional.

 

Dar Rusia actuală, deși este moștenitoarea de jure a unui imperiu, se confruntă cu destule probleme. Acest lucru este recunoscut de opinia publică rusă, cea care a rămas neafiliată conducerii, de experții economiști, de mediul de afaceri rus și străin. Rusia actuală pierde teren, inclusiv pe filiera energetică, pentru că prețul pe care îl plătește pentru a rămâne în topul statelor decidente în  domeniul securității energetice este destul de mare. Alternativa la hidrocarburile rusești, oferite de proiectele energetice care sunt dezvoltate în prezent prin ocolirea Federației Ruse, vor avea drept consecință nu doar independența energetică a agenților economici europeni, dar vor mai reduce din influența acestui stat pe piețele internaționale. De unde vor mai lua liderii de Kremlin resursele necesare pentru asigurarea stabilității sociale?

 

Conținutul programului electoral a fost adaptat noilor condiții social-politice. Structura lui, însă, arată o oarecare ezitare a lui Vladimir Putin în a mai încuraja ambiția Rusiei de a deveni o superputere, pentru că sintagma lipsește din textul documentului. Putin candidatul nu se mai joacă cu ambiția și grandoarea poporului rus, ci recunoaște că e nevoie să fie construită o Rusie puternică, capabilă să facă față noilor provocări și amenințări ale unei lumi tot mai complicate.

 

Pledoarie pentru modernizare, valori, principii și drepturi

 

Programul electoral al lui Vladimir Putin începe cu enumerarea principalelor realizări ale sale din perioada în care a fost președinte al statului rus, dar și cea de premier. Conform acestuia, măsurile luate de conducere în această perioadă nu au permis ca efectele crizei economice globale să aibă consecințe dramatice pentru Rusia. Guvernarea a acționat în interesul poporului prin luarea unor măsuri sociale concrete, astfel susținerea celei din urmă fiindu-i asigurată și astăzi. De asemenea, Rusia a reușit să ocupe o poziție onorantă în clasamentul statelor după raportul PIB/capacitate de cumpărare, adică locul șase. Tot în această perioadă, Federația Rusă a reușit să intre în clubul statelor cu dezvoltare economică dinamică, chiar dacă ritmul său de dezvoltare este depășit de statele din cadrul BRIC, de exemplu, fiind devansată atât de China  cât și de Brazilia.

 

Vladimir Putin recunoaște că eficiența scăzută în economie și societate, adică mentalitatea și atitudinea față de procesul de producție, rămâne a fi cauza evoluției lente a reformelor și a nivelului redus al principalilor indicatori macroeconomici ai statului rus. Exportul de resurse energetice și politica de mărire a taxelor de export la acest tip de resurse nu au condus la dezvoltarea calitativă a economiei. Dimpotrivă, ele au asigurat autoritățile cu resursele financiare necesare pentru luarea măsurilor sociale, dar nu au fost investite în tehnologii și producere, care ar fi avut drept consecință modernizarea economiei ruse. Economiștii ruși sunt cei care vor confirma ulterior că acțiunile autorităților au avut rezultate pe termen scurt, de calmare a spiritelor sociale, fără a contribui la îmbunătățirea calitativă a principalilor indicatori economici: indicele inflației, structura exporturilor sau ponderea investițiilor străine.

 

Tot aici, trebuie să menționăm și faptul că, în acest document a fost împrumutată o parte din discursul actualului președinte rus, Dmitrii Medvedev. Modernizarea economică a Federației Ruse pe care a promovat-o atât în interiorul țării, dar mai ales în exterior, în negocierile cu partenerii occidentali ai Rusiei a devenit un imperativ al programului electoral al candidatului Putin. Întrebarea logică care se cere a fi pusă aici este următoarea: va fi capabil Vladimir Putin să mențină discursul la nivel calitativ și nu va rămâne doar la intenția de a moderniza economia rusă? Trebuie să se recunoască în acest moment la Kremlin că dialogul cu președintele în exercițiu a fost mult mai ușor de menținut, pentru că acesta a avut o disponibilitate mai mare de a îmbunătăți imaginea externă a Federației Ruse. Putin, însă, a utilizat în permanență tendințele sociale, care confirmau ideea că poporul rus nu se poate regăsi decât în calitatea de a aparţine unei ţări cu statut de mare putere politică la nivel mondial, în măsură să ia decizii în numele mai multor actori parteneri, mai puțin capabili să-și promoveze interesele și obiectivele naționale, fără a organiza susținerea economică pentru toate aceste ambiții politice. Controlul asupra Gazpromului a oferit stabilitate sistemului politic, fără, însă, al motiva să producă schimbări calitative prin reforme economice.

 

O economie puternică înseamnă și o Rusie puternică, dar, în prezent, această sintagmă pare să fie doar o lozincă. Dacă această lozincă se va transforma și va deveni mai întâi un imperativ, iar mai apoi vor fi create condițiile elementare ca aceasta să fie transpusă în practică, cei care vor avea de câștigat sunt cetățenii ruși.

 

O putere eficientă în slujba poporului

 

Candidatul pentru funcția de șef al statului rus, Vladimir Putin, își arată disponibilitatea de a transforma sistemul politic, pe care singur l-a construit. În programul electoral este menționat faptul că puterea trebuie să acționeze exclusiv pentru atingerea obiectivelor și intereselor propriilor cetățeni. Relația bilaterală cetățean – stat va fi îmbunătățită și ajustată standardelor prestabilite. Corupția, birocrația, ineficiența nu vor mai fi cauze ale stagnării sociale, pentru că autoritățile vor lua măsurile necesare pentru a le contracara.

 

O Rusie puternică

 

O Rusie puternică – acesta este obiectivul central al acestui program electoral. Federația Rusă a făcut pași importanți în ultimul deceniu pentru a-și restabili influența la nivel regional și pentru a reveni în calitate de mare putere în cadrul sistemului internațional.

 

Rusia își crează noi oportunități și instrumente pentru a se dezvolta. Unul dintre ele este Uniunea Eurasiatică – proiect lansat de Vladimir Putin în luna octombrie a anului 2011. Problema acestui proiect o constituie slaba lui credibilitate la nivel regional, care se datorează în primul rând ineficienței celorlalte inițiative regionale ale Kremlinului. Dacă Moscova nu va convinge fostele state sovietice să ia parte la acest proiect, atunci nici ceilalți parteneri nu vor trata cu respect noua inițiativă a liderului rus.

 

În loc de concluzii

 

Programul electoral al lui Vladimir Putin s-a dorit a fi unul echilibrat, în care să fie trasate liniile de acțiune și prioritățile următorului mandat prezidențial. Deși nu pare a fi mai ambițios decât mandatele precedente ale lui Putin, el nu răspunde la întrebarea cum vor fi atinse toate aceste obiective și cu ce resurse vor fi asigurate interesele naționale ale Federației Ruse. Situația politică actuală din Rusia, creată în urma protestelor pentru alegeri corecte și împotriva verticalei puterii, cer argumentarea acestor obiective. Iată unde anume ar trebui să fie întreprinse îmbunătățiri în conținutul acestui document, care va sta la baza noului mandat prezidențial.