This text is replaced by the Flash movie.
ro en
 
 
 
 
Newsletter
 
 
 
 
Publicatii » Brief Analysis » Gazul turkmen - un punct de atracţie pentru investitorii străini
 

Gazul turkmen – un punct de atracţie pentru investitorii străini

 

Daniela SISCANU 


Acum cinci ani la cunoştinţa publicului larg a fost adusă informaţia conform căreia în Turkmenistan a fost descoperit unul dintre cele mai mari depozite de gaze naturale din lume. Tot atunci, Turkmenistan a devenit un punct de atracţie pentru foarte mulţi investitori străini. În ciuda eforturilor depuse pentru a câştiga bunăvoinţa liderului autoritar din fosta republică sovietică, marile companii energetice nu au reuşit să-şi realizeze proiectele. (Centrasia.ru)

 

La 25 mai, în oraşul turkmen Avaza, şi-a început activitatea ce de-al II-lea Congres Internaţional privind industria de gaze. Evenimentul a fost organizat de compania de stat „Turkmengaz” şi de Camera de Comerţ şi Industrie din Turkmenistan. Potrivit serviciului de presă al guvernului turkmen, Congresul a întrunit peste 500 de participanţi. Aproximativ 160 de organizaţii internaţionale şi companii din 31 de ţări (state din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Japonia, China, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, ţări membre ale CSI, India, Indonezia, Iran, Afganistan, Pakistan, Turcia etc.) şi-au trimis reprezentanţii lor pentru a participa la acest forum. Nivelul oficial al evenimentului a fost asigurat departiciparea reprezentanţilor Comisiei Europene, ai Cartei Energiei, a şefilor de ministere şi departamente privind problemele legate de energie din Statele Unite, Rusia, Emiratele Arabe Unite, India, Pakistan, Afganistan, Republica Coreea. Totodată, au mai participat persoane aflate la conducerea companiilor Chevron şi Exxon-Mobil, Hughes Baker şi Honeywell (SUA), Shell (Olanda-Marea Britanie), OMV (Austria), RWE(Germania), BP şi Gaffney, Cline & Associates ( Marea Britanie), Sokar(Republica Azerbaidjan), Gail (India), Botas (Turcia), Petronas (Malaezia), Gulf Oil & Gas (Emiratele Arabe Unite), CNPC (China), Total (Franţa), etc.

 

Au fost abordate probleme precum rolul Turkmenistan ca un important furnizor de gaze pe pieţele mondiale; diversificarea rutelor de export pentru aprovizionarea cu energie; cooperarea internaţională şi investiţii; dezvoltarea infrastructurii naţionale şi regionale de transport; explorarea zăcămintelor de gaze pe mare şi pe uscat; prelucrarea gazelor; introducerea de tehnologii avansate în industrie etc.

 

Tot în cadrul conferinţei, preşedintele turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov, a subliniat că ţara sa întreprinde acţiuni concrete pentru crearea unui sistem multivectorial de gazoducte pentru a asigura o furnizare stabilă şi de lungă durată pe pieţele internaţionale. Potrivit declaraţiei liderului turkmen, procesul de construcţie a gazoductului „Est-Vest” pe teritoriul ţării sale se desfăşoară în ritm accelerat, iar acest lucru presupune conectarea celor mai importante câmpuri de gaze şi ar crea posibilitatea unor variante multiple de export pe pieţele internaţionale. 

 

În prezent Turkmenistan efectuează livrări de gaze naturale către Federaţia Rusă, China şi Republica Islamică Iran. Potrivit experţilor, ţinând cont de conductele deja existente şi de realizarea proiectului TAPI, exportul anual de gaz turkmen în ţările din Asia va depăşi 90 miliarde metri cubi de gaze. În plus, Aşhabad îşi declară disponibilitatea de a furniza gaze naturale tuturor cumpărătorilor interesaţi, inclusiv ţărilor europene.

 

Turkmenistan are o populaţie de 5 milioane de omeni şi deţine 24,6 trilioane metri cubi de gaze. Această cantitate este suficientă pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene pentru o jumătate desecol. Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Turkmenistan „Iolatanul de Sud” ar putea fi al doilea în lumea ca mărime. Potrivit declaraţiilor efectuate de reprezentanţii companiei britanice Gaffney, Cline &Associates (GSA) acest câmp de gaze ar putea fi al doilea ca mărime de pe planetă. Deşi experţii britanici nu au oferit cifre, conform estimărilor efectuate anterior „Iolatanul de Sud” conţine aproximativ 1,4 trilioane de metri cubi de gaz, adică aproximativ 7% din toate rezervele cunoscute în lume.

 

Deşi preşedintele turkmen susţine că ţara sa ar putea dezvolta independent depozitul, experţii internaţionali sunt de părere că o astfel de abordare este lipsită de clarviziune. Unul dintre directorii generali ai GSA, Peter Holding, consideră că mărimea zăcământului permite existenţa unor proiecte paralele de explorare şi exploatare, demarate de diverşi investitori. În prezent, în scopul exploatării câmpului de gaze, China finanţează guvernul turkmen sub forma acordării unor împrumuturi în valoare 8,1miliarde USD. Anul trecut China a început să primească gaz din Turkmenistan, iar până în 2015 cantitatea de gaze livrate Chinei va atinge 40 miliarde metri cubi.

 

Patru companii, CNPC-China, Petrofac- Emiratele Arabe, LG’s International Corp-Coreea de Sud si Hyundai Engineering Co, au câştigat în decembrie 2009 un contract in valoare de 9.7 miliarde dolari pentru dezvoltarea zăcământului „Iolatanul de Sud”. Iar compania chineză „China National Petroleum Corp” este singura companie străină care a reuşit să obţină, în 2007, acces la explorarea zăcământului Bagtîiarlâk care conţine aproximativ 1,3 trilioane metri cubi de gaze. Dacă în cazul investiţiilor străine partea turkmenă manifestă reticenţă, în ceea ce priveşte problema construcţiei gazoductelor pentru transportarea gazelor, în special spre Europa, comportamentul conducerii turkmene se schimbă radical.   

 

Pentru a vinde gaze europenilor e necesară construirea unei conducte ce va traversa fundul Mării Caspice cu direcţia Azerbaidjan. Însă Rusia se opune realizării acestui proiect. Dacă gazoductul ar deveni realitate,  problema furnizării gazelor pentru conducta Nabucco ar fi rezolvată. Amintim că Berdâmuhamedov a declarat că Turkmenistan este capabil să livreze anual statelor europene 40 miliarde metri cubi de gaze.Wolfgang Peters, un înalt oficial al companiei RWE, e de părere că până şi un export anual, relativ modest, de 10 miliarde de metri cubi de gaze va aduce Turkmnistanului un profit de 3 miliarde USD. Potrivit experţilor, pentru ca acest lucru să devină realitate, statele teritoriul cărora este traversat de această rută de transport al gazelor trebuie să întreprindă acţiuni mai îndrăzneţe, înainte ca Europa să piardă accesul la resursele energetice din Turkmenistan. Şeful Departamentului pentru proiecte de conducte din cadrul companiei OMV (compania participă la proiectul Nabucco) a declarat că posibilitatea de a obţine gaz turkmen nu a fost niciodată atât de mare, dar acest lucru va necesita angajamente şi decizii concrete.