This text is replaced by the Flash movie.
ro en
 
 
 
 
Newsletter
 
 
 
 
Publicatii » Brief Analysis » Efectul Taiwan-China reevalueaza relatiile cu SUA
 


Efectul Taiwan - China reevalueaza relatiile cu SUA

Mihaela PADUREANU
3 februarie 2010

Decizia SUA de a vinde echipament militar Taiwanului a fost principalul motiv care a dus la anularea cooperarii militare cu SUA in 2010. Alte efecte se refera la: chemarea ambasadorului american la Ministerul de Externe pentru oferirea de explicatii, sanctiuni impotriva companiilor americane care sunt implicate in tranzactie. (BBC News, New York Times, Times of India)

Reactia Chinei fata de hotararea SUA de a vinde arme Taiwanului a fost una rapida si furioasa. Respectiva tranzactie include: 114 interceptoare Patriot, 12 rachete Harpoon, 60 de elicoptere Black Hawk, echipament de comunicare (pentru avioanele F-16 pe care le detine Taiwanul) si doua nave modernizate. Avioanele F-16 nu vor fi incluse in pachetul acesta cu toate ca au fost solicitate de catre Taiwan. China considera Taiwanul ca fiind o problema interna, de aceea decizia SUA a fost considerata ca fiind un amestec in „treburile interne ale Chinei” precum si o hotarare care „pune in pericol securitatea Chinei si prejudiciaza eforturile de reunificare pasnica (cu Taiwanul)” a declarat He Yafei, vice prim-ministru de externe. Ramane de vazut care sunt mai exact „mijloacele pasnice de reunificare” atata timp cat China nu exclude folosirea fortei ca instument pentru reunificarea cu Taiwanul. A fost clarificat faptul ca aceasta intelegere intre SUA si Taiwan este vazuta ca o amenintare la adresa securitatii Chinei. Taiwanul este perceput ca o problema nationala de aceea nu e nimic de discutat sau de negociat. Securitatea comuna ar trebuie sa se bazeze pe interese comune dar aceste interese par greu de identificat.

Vanzarea de arme se bazeaza pe Actul privind Relatiile cu Taiwanul din 1979. Pentru Taiwan tranzactia ofera incredere si securitate precum si posibilitatea de „a avea mai multe interactiuni cu China” a spus presedintele Ma Ying-jeou. Mentinerea, prin aceasta tranzactie a unei balante militare in regiune, asa cum doreste SUA s-ar putea sa nu se realizeze. Exista o diferenta intre China din 1979 si cea din 2010. In timpul Razboiului Rece China putea folosi contextul pentru a obtine mai multe avantaje de la SUA sau de la Uniunea Sovietica. Taiwanul putea fi atunci dezbatut mai eficient. Sistemul era mai stabil si de aceea luarea unei decizii se facea mai usor. China din 2010 trebuie sa se obisnuiasca in primul rand cu propriul sau statut in regiune precum si cu responsabilitatile care decurg de aici, inclusiv modul in care se folosesc institutiile internationale. In acelasi timp SUA are un alt loc in regiune. S-ar putea sa nu mai fie prima alegere a tarilor in zone. Acum exista mai multe optiuni pentru China si comportamentul sau poate fi prevazut cu dificultate. Nu mai e nevoie sa aleaga intre doi actori, China poate sa isi construiasca propria cale. De aceea fiecare posibil parteneriat ar trebui vazut ca o posibilitate pentru SUA de a-si mentine rolul. Dezvoltarea Chinei s-ar putea sa nu poata fi oprita prin inarmarea Taiwanului deoarece China poate sa-si gaseasca noi aliati. Puterea sa economica a inceput sa influenteze puterea militara.

Sanctiunile economice anuntate de administratia chineza importiva companiilor americane ar trebui sa se bazeze pe dreptul international, asa cum s-a intamplat cand SUA  sanctionat companiile chineze care au vandut arme Pakistanului. Astfel China ar arata ca doreste sa coopereze in cadrul comunitatii internationale.

Aceste masuri arata ca in acest moment China s-ar putea simti amenintata si ar putea reactiona dur fata de aceasta amenintarea. La cateva zile de la realizarea tranzactiei China a testat primul sistem terestru de aparare antiracheta.In mod oficial testul nu a vizat niciun stat. In acelasi timp a fost o modalitate de a asigura pedepsirea celor care ar putea lovi China.

Modernizarea militara a fost un obiectiv anuntat de China si realizat prin bugetul apararii. In acelasi timp China construieste baze militare dincolo de Pacific si isi creste influenta in Africa. Acestea sunt indicatori ca isi doreste o schimbare de status. Pentru cat timp poate SUA sa balanseze dezvoltarea Chinei si sa fie prezenta in regiune? Pana in prezen nu a fost semnalata o schimbare de pozitie a rachetelor indreptate impotriva Taiwanulyi dar lucrurile se pot schimba cu toate ca un conflict armat pare putin probabil.

China poate incerca sa devina principalul actor din regiune. Metodele care ar trebui utilizate in aceasta situatie –fata de China sunt cele bazate pe cresterea increderii si pe cooperare. Construirea de aliante in jurul Chinei o poate face sa se simta izolata si poate inclina catre o relatie mai apropiata cu regimuri ne-democratice de tipul celor din Sudan si Myanmar.