This text is replaced by the Flash movie.
ro en
 
 
 
 
Newsletter
 
 
 
 
Publicatii » Brief Analysis » Dronele. In curand la magazinul din cartierul dumneavoastră
 

Dronele. În curând la magazinul din cartierul dumneavoastră

 

Andrei MIROIU

 

            Nu sunt atât de mulți ani de când dronele, un nume cam bizar pentru aparatele de zbor fără pilot, erau încă o minune a arsenalelor militare ale marilor puteri, cu precădere cea americană. În urmă cu zece ani, pe un drum lăturalnic din Yemen, o dronă Predator distrugea cu o rachetă Hellfire un vehicul în care se afla unul din principalii comandanți ai Al Qaeda din Peninsula Arabică. De atunci UAV-urile au explodat ca număr și sofisticare, de la câteva zeci aflate în dotarea SUA și Israelului în anii `90 la miile de aparate din prezent. Dimensiunile lor variaza de la cele nu mai mari de o farfurie de supă la cele de proporțiile unui avion clasic cu pilot uman la bord. Foloasele lor variază iarăși foarte mult, de la simple aparate de culegere de informații, la cele de supraveghere, de război electronic și până la cele pe care CIA-ul le folosește sistematic în campania sa de asasinare a adversarilor politici și militari din Afganistan și Pakistan, în stilul brevetat de Israel cu douăzeci de ani în urmă – e drept, inițial prin utilizarea elicopterelor de atac. UAV-urile sunt parte a unui proces intens de robotizare a războiului, explorat cu finețe, putere de pătrundere și o doză de senzaționalism într-o carte nu suficient de lăudată aparținând lui P.W. Singer, “Wired for War”.

            

Dar toate acestea sunt în mare măsură lucruri bine știute. În momentul de față una dintre știrile importante din presa de la antipozi vizează un incident din Oceanul Indian, aproape de coasta de vest a Australiei dar petrecut în apele internaționale. Trei activiști ecologiști australieni au abordat pe ascuns vânătorul de balene japonez Nisshin Maru și au cerut pe un ton imperativ echipajului să-și abandoneze misiunea de a captura balene și să-i returneze pe cei trei pirați pașnici într-un port australian. Bineînțeles, cei trei au fost sechestrați de echipaj și pare-se că vor trebui să se supună rigorilor legilor japoneze în domeniu, mai ales dată fiind inapetența guvernului de la Canberra de a intra în vreun conflict diplomatic cu Tokyo-ul, cu care oricum se judecă pentru a opri vânătoarea de balene, mai ales în mările sudului.

 

Desigur, toate aceste detalii și chiar acțiunea în sine poate părea neinteresantă, mai ales pe un forum dedicat securității internaționale. Și totuși lucrurile nu stau chiar așa. Cei trei activiști fac parte dintr-un ONG numit Sea Shepherd, un veritabil actor non-statal care duce o cruciadă ecologistă anti-japoneză de mai mulți ani. În 2010 Sea Shepherd chiar a reușit să blocheze pentru mai multe luni vânătoarea de balene. Aspectul care ne interesează aici nu ține de puterea ONG-ului de a opri pescutiul de balene, ci de rafinarea sa tehnologică. De pe cele două nave cu care operează (una numită în memoria cunoscutului realizator TV Steve Irwin), Sea Shepherd a folosit pentru localizarea și supravegherea lui Nisshin Maru două drone cu rază lungă de acțiune. Iată că se poate; o organizație non-guvernamentală are acum, cât se poate de legal, accesul la tehnologia avioanelor fără pilot. Încă mai interesantă este proveniența celor două aparate fără pilot. Cel puțin unul dintre ele a fost donat de un grup de firme nord-americane din New Jersey, Bayshore Recycling Corp, ridicând întrebări legate de cine ar mai putea utiliza acest gen de aparate.

 

Sigur, mulți pasionați de studiile militare vor spune că tehnologia disponibilă civililor e net inferioară celei militare, că dronele folosite de Sea Shepherd sunt de fapt doar niște avioane de jucărie cu telecomandă dotate cu camere de luat vederi. Dar lucrurile nu stau cu totul așa, mai ales datorită razei de operațiune a dronelor folosite în această împrejurare, de ordinul a câteva sute de kilometri. În aceste condiții rămâne să ne întrebăm, tot pe firul gândirii lui P.W. Singer despre robotizarea războiului, unde și dacă se va opri difuzarea noilor tehnologii de supraveghere și poate de luptă și chiar dacă proliferarea lor este neapărat un lucru rău.