This text is replaced by the Flash movie.
ro en
 
 
 
 
Newsletter
 
 
 
 
Publicatii » Brief Analysis » Cartea Alba
 
“Cartea Alba” – indrumar pentru Guvernul Moldovei

Aliona NEGOITA
31 octombrie 2009

Potrivit unui raport al Biroului National de Statistica din Republica Moldova, in perioada ianuarie – septembrie 2009, investitiile in capital fix au scazut cu 42,5% (aproximativ pana la 5.555.200.000 lei moldovenesti), fata de aceiasi perioada a anului trecut, cand se inregistrase o crestere cu 9%. Desigur, una dintre cauzele principale sunt efectele crizei financiare. Investitiile straine constituie 19 % din sursele investite in Republica Moldova.

Desigur, efectele crizei financiare se resimt profund in activitatea investitionala, dar pe langa aceasta, mai trebuie adaugat si faptul ca in Republica Moldova nici mediul de afaceri actual nu permite o desfasurare intensa si fara probleme a unei activitati economice. De aceea, de la infiintarea sa din 2003, Asociatia Investitorilor Straini[1] din Republica Moldova a incercat prin diferite mijloace sa interactioneze cu mediul politic moldovenesc pentru a imbunatati climatul investitional. Unul dintre instrumentele prin care oamenii de afaceri straini din Republica Moldova incearca sa-si faca auzita vocea este “Cartea Alba”,  lansata la 29 octombrie 2009.

Desi se afla la a treia editie, structura “Cartii Albe” a ramas neschimbata, atat din punct de vedere al formei, cat si din cel al continutului. Majoritatea problemelor semnalate inca din 2003 se regasesc si in Cartea Alba din 2009, continutul acesteia fiind doar updatat cu cateva noi recomandari. Acest lucru dovedeste ca guvernele de pana acum nu au dat curs unora dintre propunerile invesitorilor straini (cum ar fi acordarea pentru investitorii straini sa cumpere pamant) sau au aplicat unele propuneri doar pe jumatate, fara a duce reformele pana la capat. Acest lucru reise si din discursul presedintelui Consiliului AIS, Joachim Schreiber care a mentionat: “Majoritatea recomandarilor din editiile precedente nu au fost realizate pana la capat. Guvernul Republicii Moldova face promisiuni, dar nu le transpune in realitate. Speram ca a treia editie a Cartii Albe va avea mai mult success. Una dintre recomandarile cele mai importante ale AIS este stabilirea unui regim de circulatie libera in Europa, deoarece aceasta este o conditie vitala pentru atragerea noilor investitori si investitii. FIA spera ca situatia politica va fi stabilizata cat mai curand posibil si ii ureaza noului Guvern mult success in depasirea crizei si imbunatatirea nivelului de trai al populatiei Republicii Moldova”.

Suplimentar fata de vechile propuneri, Asociatia Investitorilor Straini propune o platforma de noi imbunatatiri pe care le vizeaza pentru climatul investitional. Dintre acestea mentionam: restrictiile la comercializarea pamantului pentru companiile cu capital strain; mai multe aspecte ce vizeaza administrarea TVA; aspecte ce tin de guvernarea corporatista si anume, imbunatatirea cadrului legal ce tine de preluarea cntrolului de catre companii a anumitor pachete de actiuni; o serie de masuri ce vizeaza relatiile angajat – angajator; solicitarea de a permite companiilor sa instruiasca sis a elibereze certificate de studii profesionale etc.

Aparitia noului guvern, mesajele mult mai clare despre relatiile Moldovei cu statele europene, despre respectarea statului de drept, spera, investitorii straini, sa consolideze si sa stimuleze dialogul dintre Guvern si acestia, si totodata, se contribuie la o crestere nesemnificativa a investitiilor straine: “Nu cred ca vom vedea in anul viitor un boom al investitiilor. O crestere masiva se va produce probabil peste 2-3 ani cu conditia ca vectorul ales de actualul Guvern sa dea rezultate” (Vasile Nedelciuc, presedintele companiei cu capital englez, Endava).

Primele actiuni ale noului Guvern nu pot fi decat incurajatoare pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. Recent (29 octombrie), Ministrul Justitiei din Republica Moldova, Alexandru Tanase a anuntat ca una dintre primele masuri importante pe care le va propune Parlamentului pentru adoptare o reprezinta lichidarea instantelor economice, reforma care ar contribui la lichidarea coruptiei, deoarece in cadrul acestor instante judecatoresti “deciziile puteau fi cumparate”.

De asemenea este salutabil si anuntul Primului Ministru, Vlad Filat prin care se anunta pastrarea pentru urmatorii doi ani a cotei de impozitare zero pentru profitul reinvestit – conditie prevazuta in Memorandumul semnat recent de Guvernul Republicii Moldova cu Fondul Monetar International. Comentand recent negocierile cu FMI, Igor Krapivka, presedintele clubului oamenilor de afaceri „Timpul”, a sugerat guvernului sa nu retraga cota 0 de impozitare a profitului reinvestit pana in anul 2015 pentru ca in Moldova mediul de afaceri este decapitalizat.  Victor Burunsus, coordonator de proiecte la Banca Mondiala, a replicat insa ca asemenea facilitati nu pot fi utilizate pe termen lung mai cu seama atunci cind este vorba de companii straine.

Una din actiunile care ar urma  sa creeze conditii stabile pentru mediul de afaceri este si parafarea (20 octombrie 2009) a Acordului pentru micul trafic la frontiera cu Romania, document care acum asteapta avizul Comisiei Europene.

Prin aceste masuri si prin altele pe care le vor lua, investitorii straini spera ca Guvernul actual va reactiona mult mai pozitiv la recomandarile Cartii Albe, decat predecesorii lor si vor purta un dialog permanent cu investitorii straini, ca impreuna sa gaseasca modalitati de aplicare a unor politici nepopulare, dar care sa asigure o crestere economica substantiala.


[1] Asociatia Investitorilor Straini din Moldova a fost fondata in 2003 si incorporeaza in prezent  18 companii straine, care au investit in Moldova circa 750 milioane de dolari, oferind 12.000 de locuri de munca. Printre membri se numara: Ernst & Young, Knauf, Leogrant, Metro Cash & Carry, Mobiasbanca - Groupe Societe Generale, Moldavian Airlines, Moldcell, Orange Moldova,  Pricewaterhouse Coopers, QBE Asito, Raiffeisen Leasing, Südzucker Moldova, Tirex Petrol si Union Fenosa, Lafarge Ciment Moldova, Draexlmaier Automotive, Endava.